(א) היה הבעלים עמו לסייעו בשעת שאלה אבל השואל לא ביקש ממנו אלא עשה כן מעצמו האם חשיב שאלה בבעלים. הב״י בסעיף ד אות ז, הביא בזה מחלוקת, והב״י דקדק מלשון הטור דחשיב בבעלים, ויש להעיר דכלשון הטור כתבו הרמב״ם בהל׳ שאלה ב,ב, וסמ״ג בעשה צב.
אשה שהחליפה עגילים עם חברתה בהשאלה ואבדו האם הוי שאלה בבעלים ופטורה וחברתה צריכה להחזיר לה עגיליה. הב״י בסעיף ה אות ח, הביא מהמרדכי שפטורה וחברתה תחזיר לה עגיליה, ויש להעיר דמקור הדברים בראב״ן סי׳ תנח דין נו.
האומר לשלוחו צא והשאל עם פרתי האם חשיב שאלה בבעלים על ידי שלוחו. הטור והב״י והב״ח והרמ״א בסעיף ו אות ט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהנמוק״י
בב״מ קמט ד״ה דברי רבי יאשיה, כתב דר״ח נמי פסק כהרי״ף דלא הוי בבעלים, אבל מטעם אחר, והביא הנמוק״י שטעמו של ר״ח אינו מחוור בעיני האחרונים, ע״כ, והרמב״ן
בב״מ צו. ד״ה ומשמע, כתב דנראה מדברי הרי״ף שהיתה לו גירסא אחרת וצ״ע, ע״כ, וסמ״ג בעשה צב, כתב דלא חשיב בבעלים. הש״ך בס״ק ג, הביא שהסמ״ע ציין שבדרישה ביאר את טעם החולקים שהביא הרמ״א, וכתב על זה הש״ך דטעמם ברור כיון שהשיג הרא״ש על הרי״ף בדברים נכונים, ע״כ, ודבריו לא מדוקדקים כ״כ, דהסמ״ע לא ציין לדרישה לבאר את טעם החולקים אלא לבאר את טעמו של הרמ״א שהביא את דברי החולקים, וגם מה שכתב הש״ך שהטעם ברור וכו׳, זה ממש מה שכתב הדרישה שם, ומה שכתב הש״ך דטעם החולקים הוא מחמת השגת הרא״ש, הש״ך אזיל לטעמיה דס״ל בס״ק ד, דהאי פסק של הרמ״ה שהביא הרמ״א, דשלוחו של אדם כמותו הוא מספיקא, וכמו שהבין הרמ״א בדרכ״מ, כדמוכח מדבריו מהא דכתב דהרא״ש ס״ל כהרמ״ה, ולא כפי שהבינו הסמ״ע בהגהות דרישה ופרישה והב״י שהוא בתורת ודאי, דלפי הבנת הסמ״ע והב״י דהוא בתורת ודאי, א״כ אין מספיקה השגת הרא״ש, דזה רק מהני לדחות את הכרעת הרי״ף אבל מ״מ להכריע דשלוחו של אדם כמותו בתורת ודאי צריך טעם אחר, ועל כן מבואר דהש״ך אזיל בזה לטעמיה, ולענין אם הרמ״ה פסק בתורת ודאי או בתורת ספק, לכאורה היה נראה שמדברי הטור מוכח דהרמ״ה פסק בתורת ודאי, דאי כוונת הטור לומר דהרמ״ה אמר כן בתורת ספק א״כ הו״ל לאתויי נמי את דברי הרא״ש דדחה את ראיית הרי״ף, וממילא נשאר גם הוא בספק, וא״כ מדלא הביא הטור דהכי נמי ס״ל לרא״ש כהרמ״ה, א״כ מוכח דהטור שראה את דברי הרמ״ה ראה בדבריו דהוא פסק בתורת ודאי ולא מספיקא, וכעי״ז הוכיח בדרישה, והכי נמי משמע מלשון הטור מדלא הזכיר שהוא מספיקא, אמנם אין בכל זה הוכחה גמורה, דכיון דהרא״ש כתב על הרי״ף בלשון לא הבנתי, א״כ אפשר דס״ל כדברי הרמב״ן הנ״ל, דמוכח מדברי הרי״ף שהיתה לו גירסא אחרת, וא״כ אפשר דהרא״ש יסמוך על דברי הרי״ף להלכה, ועל כן לא הזכיר הטור את דעת הרא״ש כי אין בה הכרע מאי ס״ל לרא״ש, אמנם הרא״ש
בנדרים י,ז, העתיק את דברי הרמב״ן דס״ל דפסקינן כר׳ יאשיה רק מספיקא כיון דבדברי תורה הלך אחר המחמיר, וא״כ מוכח דס״ל לרא״ש דהוא ספק, וא״כ לכאורה אפשר להוכיח שוב כנ״ל מדלא הביא הטור את דעת הרא״ש וכו׳, אלא שאפשר קצת שלא זכר כעת הטור את דברי הרא״ש האלו כיון שאינם אלא במקום רחוק במסכת נדרים, וצ״ע, ומ״מ אי נימא דהרמ״ה פסק בתורת ודאי, צריך לבאר מנין לו לרמ״ה לפסוק כן, דאף אם נדחה את ראיית הרי״ף שהכריע במחלוקת, וכמו שדחו הרא״ש והראשונים, מ״מ מנין לנו להכריע המחלוקת, והב״י כתב דטעמא משום דבעלמא קי״ל דשלוחו של אדם כמותו וא״כ ה״ה הכא דלא שנא, וכן משמע בסוף דברי הדרישה, ואינו מובן, דהא רבי יונתן נמי ס״ל בעלמא הכי, ואפי׳ הכי פליג הכא מחמת קרא, וא״כ מנלן לדחות את דברי רבי יונתן, וצ״ע.
נשאל העבד שלא מדעת רבו אינו שאלה בבעלים. כן הביאו הב״י והרמ״א בסעיף ו אות ט, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה צב.
שותפים ששאלו זה מזה הוי שאלה בבעלים. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ז-טז אות י, ויש להעיר דכן כתבו הרמב״ם בהל׳ שאלה ב,ז, וסמ״ג בעשה צב, וכתב הב״י והשו״ע דאיירי שאחד השאיל לחבירו והוי שאלה בבעלים, ע״כ, אמנם הרמב״ם וסמ״ג שם אחר שכתבו ששותפים ששאלו זה מזה הוי שאלה בבעלים כתבו שאם אמר השותף לחבירו השאילני היום ואשאילך למחר לא חשיב שאלה בבעלים, ע״כ, ומבואר דאם שותף משאיל לחבירו לא חשיב שאלה בבעלים, וא״כ מבואר ששותפים ששאלו היינו שכל אחד השאיל לחבירו, וא״כ קשה דמה לי שותפים אפי׳ אם אינם שותפים נמי הוי שאלה בבעלים, וצ״ע.
ספק אם היתה הפשיעה בבעלים או לא. הטור בסעיף יא אות יג, הביא מהרמב״ם דמחייב, והקשה הטור דלמה מחייב בפשיעה יותר מגניבה הא תרוויהו בבעלים פטורים והספק על שתיהם בשוה, ע״כ, והב״ח והב״י והסמ״ע והש״ך הביאו מהמ״מ שכתב דכיון דס״ל דרמב״ם דהפושע כמזיק לכך מחייבו כיון דאין ראיה ברורה לפטרו, וכתבו דבזה מיושבת השגת הטור, ע״כ, ואינו מובן מה תשובה היא זו הא כיון דהוי ספיקא לא מפקי׳ ממונא, וצ״ע, והגר״א חלק על המ״מ וכתב דטעם הרמב״ם כיון דהוי ב׳ ספיקות לחיוב, ע״כ, ואינו מובן איזה ב׳ ספיקות יש כאן גבי פשיעה, ואם כוונתו דהוי ב׳ ספיקות, ספק אי חשיב בבעלים, ואפי את״ל דחשיב בבעלים מ״מ שמא פשיעה בבעלים חייב, הוא תמוה דהא פשיעה בבעלים פטור כיון דקי״ל דכל היכא דפליגי רב אחא ורבינא הלכה כדברי המיקל, כמש״כ הרי״ף
בב״מ קמח, וא״כ הוי פסקא בתורת ודאי, וכן ודאי ס״ל לרמב״ם בהל׳ שכירות א,ג, דלא כתב דאם תפס אין מוציאים ממנו כדכתב בכל ספיקא דדינא, ועל כן דברי הגר״א צ״ע, וכן קשים דברי הרמב״ם כמו שהקשה הטור, וצ״ע.
מקרי דרדקי ושתל העיר וכיוצא בהם ששאלו מהם בני העיר בשעה שאינם עושים מלאכתם האם חשיב שאלה בבעלים. הב״י והשו״ע בסעיף יב אות יד, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה צב, כתב כהרמב״ם דהיינו דוקא ביום שהם יושבים לעשות מלאכתם.
מקרי דרדקי ושתל וכיוצא בהם ששאלו מבני העיר לא חשיב שאלה בבעלים. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף יב אות יד, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה צב.